Πληροφοριες

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΑΛΟΣΚΟΠΙΤΩΝ ΠΑΡΝΑΣΣΙΔΑΣ
«Η ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΣ» |

Facebook links-top

Στην Καλοσκοπή γίνεται προσπάθεια να ανοίξουν και να σηματοδοτηθούν τα παλιά μονοπάτια  μέσα και έξω από το χωριό. Μια εκτενέστερη περιγραφή τους, με χάρτες των διαδρομών, μπορείτε να βρείτε σε αυτή τη σελίδα.

Διαμορφωμένα μέχρι σήμερα μονοπάτια:

– Από τη θέση Κακοτράχη (που βρίσκεται και η παιδική χαρά) μέχρι Κεφαλόβρυσο έχει ανοίξει το παλιό μονοπάτι. Η διαδρομή είναι περίπου 2 χιλιόμετρα μέσα σε πυκνή βλάστηση. Το Κεφαλόβρυσο είναι η πιο συνηθισμένη βόλτα, είτε από το μονοπάτι ή από το δρόμο, ειδικότερα τη νύκτα.

– Από τη θέση Κρύα βρύση (που βρίσκεται και το γήπεδο μπάσκετ) ξεκινάει ένα μονοπάτι που ενώνει τις βρύσες μέσα στο χωριό (υπάρχει σήμανση). Πρώτη βρύση, 6 λεπτά απόσταση, είναι η βρύση Παπ’λάκη με το ομώνυμο εκκλησάκι απ’ όπου πήρε και το ονόμά της (στου παππούλη τη βρύση). Συνεχίζοντας το μονοπάτι σε 3 λεπτά απόσταση βρίσκεται η βρύση Μπάρμπεση. Παλιά κοντά στη βρύση λειτουργούσε νερόμυλος. Η διαδρομή αυτή τη στιγμή είναι κλειστή και χρειάζεται διάνοιξη.
Φεύγοντας από εκεί φτάνουμε στον αυτοκινητόδρομο και από εκεί μπορούμε να πάμε προς την Παναγία όπου υπάρχει βρύση έξω από την εκκλησία ή να στρίψουμε αριστερά παίρνοντας το δρόμο του γυρισμού και να φτάσουμε κάτω από την πλατεία στη βρύση Ποτίμη απέναντι από μαγαζί του Βλάχου.

– Από τη γειτονιά τσιρωνέϊκα ξεκινάει ο ημιονικός δρόμος προς τον Αι Νικόλα. Περνάμε από τη γειτονιά καλοθανασέϊκα στο τέλος του χωριού και συνεχίζοντας περνάμε από πέτρινο γεφύρι όπου εκεί κοντά υπήρχε και ο μύλος του Καραγιώργου, που όπως λέγεται έβγαζε το καλύτερο αλεύρι. Συνολικά η διαδρομή μέχρι τον Αι Νικόλα είναι 40 λεπτά. Εκεί βρίσκονταν όλα τα αμπέλια των Καλοσκοπιτών που όπως λέει η παράδοση κάθε χρόνο των Φώτων έθαβε ο καθένας στο αμπέλι του ένα μπουκάλι με αγιασμό για καλή σοδειά.

– Στην περιοχή Στρογγυλό ξεκινάει ο δρόμος προς Μέγα Ρέμα όπου υπάρχει παλιό πέτρινο γεφύρι. Η διαδρομή από το Στρογγυλό μέχρι το Μέγα Ρέμα  είναι περίπου 25 λεπτά.
Αν υπάρχει διάθεση για περπάτημα από εκεί σε 45 λεπτά είναι το χάνι του Ζαγκανά. Το μονοπάτι χάνεται σε μερικές μεριές  αλλά αποζημιώνεται κανείς πίνοντας καφέ κάτω απ’ τα πλατάνια. Απ’ το χάνι Ζαγκανά η επιστροφή για την Καλοσκοπή μπορεί να γίνει και από τον αυτοκινητόδρομο (51o χιλ.- Καλοσκοπή).

– Από την Κακοτράχη ή τη γειτονιά Κολλυρείκα φτάνουμε στη γειτονιά του Αι Γιαννάκη και παίρνουμε το μονοπάτι προς την Αγία Παρασκευή. Στο δρόμο θα συναντήσουμε  ένα παλιό πέτρινο γεφύρι και τα απομεινάρια από το μύλο του Αλεξίου πριν φτάσουμε στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής όπου μπορούμε και να ξεκουραστούμε στον περίβολο της εκκλησίας. Η διαδρομή είναι περίπου 30 λεπτά.

– Στο επάνω μέρος του χωριού ξεκινάει χωματόδρομος προς Μνήματα – Τράκα. Περπατώντας 50 λεπτά περίπου κάτω από τα ψηλά έλατα φτάνουμε σε ένα σταυροδρόμι στη θέση Μνήματα. Από κει στρίβοντας αριστερά σε 10 περίπου λεπτά βρισκόμαστε στην θέση Τράκα. Είναι ένα μικρό οροπέδιο με εντυπωσιακή θέα και τρεχούμενο νερό.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ "Η ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΣ"

ΓΡΑΦΕΙΑ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ

Πειραιώς 4, 10431 ΑΘΗΝΑ

2105238158

agia.triada@kaloskopi.gr

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στη λίστα μας για να λαμβάνετε ενημερώσεις
Please fill the required field.

Search