Πληροφοριες

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΑΛΟΣΚΟΠΙΤΩΝ ΠΑΡΝΑΣΣΙΔΑΣ
«Η ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΣ» |

Facebook links-top

Η ΚΑΛΟΣΚΟΠΗ

Η Καλοσκοπή βρίσκεται στο νομό Φωκίδος ανήκει Διοικητικά στο Δήμο Δελφών  με εγγεγραμμένους 300 περίπου κατοίκους.

Το πρώτο όνομά του ήταν Κουκουβίστα.  Το νέο όνομα έλαβε από την “καλή σκοπιά”, αντικρίζοντας από ψηλά τον γύρω ευρύ ορίζοντα.

xwrio1.jpg
xwrio2.jpg
Το χωριό  βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά της οροσειράς της Γκιώνας  και σε υψόμετρο 1100 μ.  Από πολλούς χαρακτηρίστηκε ως το «Μπαλκόνι της Γκιώνας», γιατί προσφέρει μια εξαιρετική θέα στον επισκέπτη προς το λεκανοπέδιο του Βοιωτικού Κηφισού. Ανατολικά του χωριού βρίσκεται το όρος Καλλίδρομο, δυτικά τα Βαρδούσια, βόρεια η Οίτη και νότια ο Παρνασσός. Φωλιασμένο στους πρόποδες της Γκιώνας περιβάλλεται από πυκνό δάσος με έλατα, ενώ στη νότια πλευρά το δάσος της πλαγιάς της Λειρίτσας με  πλατάνιακαρυδιέςβελανιδιέςκερασιές και μηλιές που συμπληρώνουν το καταπράσινο τοπίο. Διαθέτει άφθονα πηγαία νερά που ξεχειλίζουν τις πέτρινες γουβωτές κρήνες και ποτίζουν τους κήπους των σπιτιών.
xwrio3.jpg
xwrio4.jpg
Η Καλοσκοπή ενδείκνυται για πεζοπορία, στα διαμορφωμένα μονοπάτια της περιοχής του ή στο ορειβατικό μονοπάτι Ε4, που διασχίζει τα βουνά της Ελλάδας  ξεκινώντας από τα Πυρηναία, περνά από τις Άλπεις , την οροσειρά της Πίνδου, την Γκιώνα, τον Παρνασσό, τα βουνά της Πελοποννήσου και φθάνει μέχρι την Κρήτη.
xwrio5.jpg
xwrio6.jpg
Η Καλοσκοπή παρουσιάζει ενδιαφέρον από ιστορικής και πολιτιστικής πλευράς. Διαθέτει μια από τις πιο αξιόλογες λαογραφικές εκθέσεις στην ευρύτερη περιοχή του νομού Φωκίδος, είναι πατρίδα του γενναίου αγωνιστή του 1821 Παπα-Ανδρέα Μώρη, του φημισμένου Παπαντριά και συγκαταλέγεται στα μαρτυρικά χωριά της Ελλάδος, καθώς κάηκε δύο φορές από τους Γερμανούς το Πάσχα και τον Αύγουστο του 1944.
xwrio7.jpg
xwrio8.jpg

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ "Η ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΣ"

ΓΡΑΦΕΙΑ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ

Πειραιώς 4, 10431 ΑΘΗΝΑ

2105238158

agia.triada@kaloskopi.gr

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στη λίστα μας για να λαμβάνετε ενημερώσεις
Please fill the required field.

Search